Cykling i naturen

I Sverige har vi en ganska unik tillgång till naturen genom allemansrätten. Det innebär generellt att du får cykla i skog och mark, men det finns en del undantag och begränsningar som är bra att känna till och respektera för att vi ska behålla den här möjligheten.

Generellt om cykling i naturen

ALLEMANSRÄTTEN

Generellt vid cykling i naturen gäller allemansrätten, vilken tillåter cykling på vägar, leder, stigar samt fritt i terrängen. Allemansrätten gäller så länge man inte åstadkommer “nämnvärd skada eller olägenhet” för markägaren (där skada tolkas som ekonomisk skada). Det finns ingen lagtext eller några rättsfall som beskriver vad detta är när det kommer till cykling i skogen. Kommunen kan dock förbjuda cykling i t.ex. elljusspår, motionsspår och alltså även på ridstigar. [6]

NATURRESERVAT OCH NATIONALPARKER

I nationalparker och naturreservat kan särskilda regler gälla för cykling vilket regleras i reservatföreskrifter för angivet område. Det kan vara helt förbjudet, eller bara tillåtet på vissa leder. Se information under varje område (samma information finns oftast på skyltar i området).

ENSKILD VÄG

Att cykla på enskilda vägar är tillåtet. Markägare får inte sätta upp skyltar som förbjuder cykling.

MOTIONSSPÅR OCH VANDRINGSLEDER

Det finns inget allmänt förbud att cykla på motionsspår och vandringsleder. Men de är anlagda för dem som går eller springer. Därför måste du ta det lugnt och räkna med att de som springer eller går har företräde. [7]

RIDVÄGAR

I de flesta områden finns anlagda och skyltade ridvägar, på dessa är det i de flesta fall förbjudet att cykla. Vad som gäller ska framgå av skyltning men eftersom det ofta händer att cyklister kommer ut mitt en väg från skogen passeras inte skyltarna som vanligtvis finns i början på vägar och stigar och därför är det bra om en tar reda på vad som gäller när på förhand. Vi försöker hålla Trailforks uppdaterat så det inte ska finnas varken stigar eller transporter som går på ridvägar.

Läs gärna mer om hur vi cyklister bättre kan möta hästar i skogen.

STIGFIXANDE

Allemansrätten innebär att man tillfälligt, försiktigt och hänsynsfullt får uppehålla sig på någon annans mark utan att fråga markägaren om lov. Man får inte bryta, hugga, eller skära kvistar av levande träd och buskar (förbjudet enligt Brottsbalken 12 kap 2§), och man får inte såga av träd på egen hand utan lov av markägaren/fastighetsägaren. Om ett vindfälle blir liggande länge efter t.ex. en storm kan man alltså kontakta markägaren och fråga om man får såga av stocken och öppna stigen. Det är generellt inte tillåtet att bygga t.ex. hopp eller hinder. Inom naturreservat gäller samma regler om inget annat anges.

Frågor och svar

  • Är elcyklar tillåtna i skogen?

    • Enligt Naturvårdsverket är elcyklar ej tillåtna att färdas på annat än vägar (dvs omfattas ej av Allemansrätten). [1] GSC driver inte frågan om det ska eller bör vara tillåtet eftersom det är en nationell fråga som behöver angripas på ett sätt vi inte har möjlighet att engagera oss i.

  • Vad bör/får man göra om man stöter på stigsabotage?

    • I ett naturreservat får man egentligen inte flytta på något i naturen, men om det är ett uppenbart sabotage så är rekommendationen att lyfta undan hindret bredvid stigen där ingen riskerar att skada sig pga det.

    • Rapportera gärna under angiven stig i Trailforks (om den finns upplagd) samt i HappyMTBs forum: [2, 3]

    • Om sabotaget är på nivån att det föreligger risk för kroppskada (t. ex. stora stockar i dolda landningar, uppspända linor, spikar i stockar) så bör det polisanmälas. Dokumentera med foto och gärna GPS-position om möjligt.

  • Vad bör/får man göra om man stöter på någon som saboterar stig?

    • Om det rör sig om ”lättare” sabotage, t.ex. utplacering av granris, så håll en hövlig ton och förklara att det inte är OK och vilka konsekvenser det kan ge för någon som råkar på hindret. Känn till vad som gäller, dvs. att du får cykla i området, men att det inte är tillåtet att placera ut hinder.

    • Om hindret/fällan är av en grövre sort som kan leda till allvarlig skada rekommenderas att polisanmäla. Om du vill ta diskussion med personen som skapat fällan är upp till dig, men generellt kan det inte rekommenderas då de antagligen inte är lugna och harmoniska i sinnet.

  • Vad gäller för hundar m.a.p. koppel et.c.?

    • ”För att skydda de vilda djuren när de får sina ungar får hunden får inte springa lös i skog och mark mellan 1 mars och 20 augusti. Göteborgs Stad använder naturvårdsverkets tolkning av lagen om tillsyn av katter och hundar, som innebär att om en hund ska hindras från att springa lös måste den i de allra flesta fall hållas i koppel. Där står även att ”i praktiken får hunden, om den är lös, vara högst någon meter ifrån dig. Du behöver ha sådan kontroll över din hund att det motsvarar ett osynligt koppel. Även under annan tid på året måste du som är hundägare ha din hund under uppsikt, så att hunden inte kan skada eller störa djurlivet.” [4]

  • Hur förhåller sig det med slitage för gångare, cyklister och andra brukare i naturen?

    • Generellt har det inte påvisats att cyklister sliter mer eller mindre på naturen än gångare, medan hästar och motorfordon orsakar större slitage.

    • ”Undersökningar i Nya Zeeland, USA och Kanada pekar på att vandring och cykling sliter lika mycket [..]”  .. ”Studien visade också att det inte fanns några signifikanta skillnader mellan cykling och vandring.” (Skogsskötsel för friluftsliv och rekreation, Skogsstyrelsen)

    • “A physical impact study, which measured changes in track surface elevation under different conditions, revealed no significant difference between the level of impacts caused by mountain bikers and walkers under the conditions tested.” (Managing Recreational Mountain Biking in Wellington Park, Tasmania, Australia; 2013 [5]

    • En annan studie  (se t. ex. tabell 4 och 5)

    • Metastudier:

      • 1 https://www.imba.com/resources/research/trail-science/natural-resource-impacts-mountain-biking

      • 2 http://www.americantrails.org/resources/ManageMaintain/WKeenImpacts.html

Referenser

[1] Naturvårdsverket, https://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Motortrafik-i-naturen/El-cyklar-Segways-med-flera/, hämtad 20160731

[2] Happytråd om stigsabotage, GSCs underforum http://happyride.se/forum/read.php/25/2901162

[3] Happytråd om stigsabotage http://happyride.se/forum/read.php/1/2789768/2895357

[4] http://goteborg.se/wps/portal/invanare/kultur-o-fritid/friluftsliv-natur-och/naturomraden/regler-for-hund%C3%A4gare hämtad 20160314

[5] http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/11745398.2003.10600931

[6] Per Nilsson, Naturvårdsverket, http://happyride.se/forum/read.php/1/2795426/page=1, hämtad 20160314

[7] http://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Allemansratten/Det-har-galler/Cykling/, hämtad 20160314